Posted on

Tajomstvo medu

Med je krásna zlatistá tekutina, ktorá je ešte k tomu plná prospešných látok. Je to výsledok namáhavej včelej práce, počnúc zberom peľu a výsledkom je hotový zázrak prírody. Ani sa nechce veriť, že títo malí tvorčekovia dokážu vytvoriť niečo také chutné a zdravé ako med.

Kedysi bolo včelárstvo veľmi rozšírené, pretože cukru nebolo a med bol jediným sladidlom. Boli to vskutku rozumné časy a úžitok mali včely aj ľudia. Používaním cukru sa med dostal na nejaké obdobie do úzadia, ale dnes sa ľudia opäť vracajú k jeho používaniu, pretože med je v porovnaní s cukrom rozhodne zdravší. A používa sa nielen ako sladidlo alebo prísada do koláčov, ale má svoje nemalé zastúpenie aj v kozmetickom priemysle. Jeho najväčší význam je však určite po zdravotnej stránke, najmä pri rôznych dýchacích ochoreniach, chrípkach a podobne.
Druhy medu
Med delíme v závislosti na tom, kde ho včielky nazbierali a v akej podobe ho do úľu priniesli. Nektarový med je tzv. kvetový a medovicový med je tzv. lesný.

Kvetový med je prírodný koncentrát z kvetov rastlín. Obsahuje peľové zrnká, ktoré obohacujú med o významné prírodné látky s povzbudzujúcimi účinkami – rastlinné hormóny, éterické oleje, aromatické látky a pod. Kvetový med je veľmi cenený aj v ľudovom liečiteľstve. Je ľahko stráviteľný a má vysoký obsah glukózy. Je vhodný ako sladidlo a pri nachladnutí aj ako rýchly zdroj energie.

Medovicový – lesný med sa získava najmä z medovice – sladkej šťavy vzniknutej z miazgy rastlín prefiltrovanej hmyzom. Obvykle je tmavohnedý až červenohnedý, čo spôsobujú prírodné farbivá v miazge drevín. Má silnejšiu vôňu a ostrejšiu chuť. Obsahuje proti kvetovému medu viac fruktózy a dextrínov, ale najmä viac minerálnych látok a stopových prvkov.

Použitie
Med má veľmi široké uplatnenie. Je to vynikajúca potravina, pridáva sa do koláčov, šalátov aj hlavných jedál. Vďaka obsahu rôznych cukrov, enzýmov, minerálov, vitamínov, aminokyselín a bielkovín má liečivé účinky a pomáha pri rôznych zdravotných ťažkostiach. Pôsobí protizápalovo, zlepšuje trávenie, posilňuje psychiku a srdce, pomáha pri hojení rán, zlepšuje spánok a zmierňuje vyčerpanosť. Používa sa aj v kozmetike, jeho výťažky sú súčasťou rôznych krémov, telových mliek aj kúpeľových prípravkov.
Pastovaný med
Netečie po prstoch. Vzniká z čerstvo vytočeného kvetového medu iba intenzívnym miešaním, bez zahrievania a bez chemických látok, preto si zachováva všetky vlastnosti.

Kryštalizácia
Kryštalizácia je známka dobrej kvality medu. Proces nastáva u všetkých medov s vyšším obsahom glukózy – medy lipové, repkové, medovicové a pod. po určitej dobe po vytočení skryštalizujú, kým jednodruhový med s vyšším obsahom fruktózy neskryštalizuje nikdy.