
Bojujte s tukom s týmito 5 koreninami.
Pravidelné cvičenie a správna výživa sú najbezpečnejším spôsobom, ako si zrýchliť metabolizmus. Existuje však niekoľko korenín, ktoré na jednej strane ochutia váš jedálniček a na druhej nakopnú váš metabolizmus tým správnym smerom. Samozrejme, neexistujú žiadne zázraky, a korenie samo o sebe nie je riešením, no pomôžu vám pri boji s nadbytočným tukom.
Kajenské korenie
Vzhľadom na to, že kajenské korenie obsahuje veľké množstvo kapsaicínu- to je tá účinná látka, ktorá v ústach alebo na koži pálí, pomôže vášmu metabolizmu prepnúť na vyšší rýchlostný stupeň. Termogénny účinok kapsaicínu je veľmi známy (zlepšuje procesy vyvolávajúce teplo indukované telom), čo tiež znamená rýchlejší metabolizmus a viac spálených kalórií. Podľa výskumu môže kapsaicín zvýšiť rýchlosť metabolizmu až o 5%, dokonca aj niekoľko hodín po konzumácií. Okrem toho sa zistilo, že zvyšuje oxidáciu telesného tuku až o 16%.
Tip: Kajenské korenie je ideálne na ochutenie mäsa alebo ryby. Opekané semená si takisto môžete vylepšiť týmto korením a kombinovať jej účinok s vysokým príjmom bielkovín.
Zázvor
Zázvor je mimoriadne všestranné korenie a liečivá bylina, aj keď väčšinou ho stretávame v spracovanom tvare. Existuje však mnoho druhov spracovaní: prášky, oleje, čaje a zmesi koreniny. Má štipľavú chuť a väčšinou sa používa na zmiernenie problémov s trávením. Zázvor je tiež skutočným pokladom z farmaceutického hľadiska, vďaka obzvlášť vysokému obsahu antioxidantov. Látka gingerol, ktorá sa podobá kapsaicínu tiež zrýchľuje metabolizmus vášho organizmu. Výskumy tiež zaznamenali zvýšenú termogenézu – to znamená, že produkcia tepla v tele sa zvýšila a tým sa spálilo viac kalórií. Ďalšie experimenty dokazujú uvoľnenie uloženého tuku a jeho využitie vo forme energie.
Tip: Nasypte si čerstvý zázvor do pohára horúcej vody – takto dôkladne nakopnete váš metabolizmus. Môžete ho tiež použiť na smažené jedlá a omáčky.
Kurkuma
Z botanického hľadiska je príbuzná zázvoru a je jednou z hlavných zložiek chutnej kari z Indie. Hlavnou účinnou zložkou zlatého korenia je kurkumín, ktorý má veľmi silné protizápalové a antioxidačné vlastnosti, a tým môže pomôcť pri prevencií proti obhoreniam srdca, rakovine, depresie, a neurodegeneratívnych ochorení súvisiacich s vekom. Má takisto schopnosť zrýchľovať metabolizmus a pomôcť pri spaľovaní tuku. Pravidelná konzumácia je odporúčaná pre redukciu telesného tuku. Znižuje chuť do jedla tým, že drží hladiny hormónu leptínu v norme, ten je totiž zodpovedný za hlad.
Tip: Kukrumou si môžete ochutiť množstvo polievok. Skvelo okorení restovanú zeleninu a môžete si z neho spraviť aj smoothie bohaté na bielkoviny bez vysokého obsahu kalórií.
Škorica
V takmer každej domácnosti je škorica pre oveľa viac funkcií ako osladenie sladkostí. Vďaka mnohým užitočným vlastnostiam je dnes škorica veľmi diskutovaná. Pri cukrovke typu II znižuje hladiny glukózy v krvi, triglyceridy a takisto “zlé” hladiny cholesterolu a krvný tlak. Jeho účinnosť je spôsobená jeho schopnosťou napodobňovať mechanizmus účinku inzulínu, takže sa glukóza prenáša rovno do buniek. To tiež vysvetľuje účinok škorice na metabolizmus – ak je naše telo schopné spracovať cukor efektívnejšie, nebude si ich uskladňovať vo forme tukov.
Tip: Škoricou si môžete posypať napríklad popcorn, no zlepší chuť aj jablkám alebo gréckemu jogurtu. Ak si ho zmiešate s kajenskou koreninou, potom s touto odvážnejšou, štipľavou zmesou môžete nahodiť svoj metabolizmus ešte viac.
Rasca (kmín)
Kmín je široko používaná bylina na celom svete, ale mnoho ľudí ju používa málo alebo sa vyhýbajú jej silnej chuti. Hoci účinok na metabolizmus sa neskúmal až tak aspoň pomerne obmedzene v porovnaní s inými bylinami), ale napríklad pri skupine žien s nadváhou sa denným konzumovaním znížila hladina cholesterolu, triglyceridov a “zlého” LDL cholesterolu v krvi. Zároveň došlo k zvýšeniu HDL , tj. “dobrého” cholesterolu. Tiež sa výrazne znížila telesná hmotnosť, index telesnej hmotnosti (BMI) a veľkosť pása. Dôvodom je, že škorica obsahuje fytosteroly, ktoré sú rastlinnými zložkami a zabraňujú spotrebovanie cholesterolu v tele.
Tip: Práškové rasce môžete použiť s inými koreninami, ktorými ochutíte polievky, mäsa, no skvelú chuť dáva aj jedlám z kari.
Príroda nám však poskytla množstvo ďalších „spaľovačov tukov“ vo forme ovocia, zeleniny a iných bylín. Je však známe, že väčšina z nich je skutočne účinná iba v koncentrovanej forme, keďže kým by sme do nášho organizmu dostali vhodné množstvo na spaľovanie tukov, tak by sme prijali aj veľké množstvo kalórií.