Náš organizmus využíva niektoré výživy, ktoré príjme z potravy na výrobu energie a ukladá nadbytky na náročnejšie časy. Takto sa prítomnosť zásob tuku neustále zvyšuje – a my proti tomu tvrdo bojujeme.
- Čo aminokyseliny sú?
Zásoby sacharidov – hoci ich nevidíme – existujú. Svaly a pečeň si ich uchovávajú v glukóze, a to vo forme glykogénu. Existujú taktiež zásoby aminokyselín, ktoré majú funkciu – tieto bielkoviny vytvárajú naše kostrové svaly (je to náš najväčší „aminokyselinový sklad”). Zásobenie tukov prakticky nemá hranice, množstvo zásob glykogénu je tak už značne obmedzené. Veľa našich svalov má oveľa väčšiu funkciu než skladovanie glykogénu – ale ich naplnenie je oveľa pomalšie. Zásoby glykogénu sa môžu doplniť do 1-2 dní, kým syntéza svalových proteínov a výrazný nárast svalov trvá dlhšie. V podstate naše telo môže skladovať len malé množstvá aminokyselín naraz. Nadbytočné množstvo používa naše telo pre iné procesy (napr. biotransformáciu).
V našich svaloch dochádza k nepretržitému boju stavby a zániku bielkovín. Ak sú tieto dva procesy v rovnováhe, čisté množstvo proteínu sa nemení. Ak sa váha posunie hore alebo dolu, dôjde k získaniu svalového proteínu alebo naopak k strate svalového proteínu.
Aminokyseliny nepoužíva naše telo iba na budovanie svalov, ale aj v mnohých ďalších veľmi dôležitých fyziologických procesoch. Keď z gastrointestinálneho traktu neprichádza žiadna aminokyselina (napr. 5 hodín po jedle), naše telo musí pokryť potreby aminokyselín zo zásob a zásobami sú svalové tkanivá.
- Čo sú esenciálne aminokyseliny?
Proteíny, ktoré konzumujeme, obsahujú až 20 druhov aminokyselín. 9 z nich nie je ľudský organizmus schopný vyprodukovať – musia byť prijaté z našej stravy. Nazývajú sa esenciálne aminokyselín (fenylalanín, valín, treonín, tryptofán, metionín, leucín, izoleucín, lyzín, histidín). Tieto typy sú obmedzujúce faktory pre syntézu bielkovín – pretože ich máme k dispozícií iba v limitovanom množstve a keď sa vyčerpajú, syntéza bielkovín prestáva. Preto je dôležité tieto aminokyseliny nahradiť.
Takže ak chcete udržať syntézu proteínov vysokú a zabrániť odbúravaniu svalov, je nevyhnutné udržiavať nepretržitú dodávku esenciálnych aminokyselín. Počas dňa môžeme najlepšie konzumovať bielkoviny získané zo živočíšnych zdrojov (mäso, mliečne výrobky, vajcia) alebo si zaobstarať aminokyseliny vo forme doplnkov výživy.
- Čo robiť priamo pred tréningom? Oplatí sa konzumovať aminokyseliny?
Odpoveď je samozrejme! Účinkom aminokyselín spotrebovaných pred a počas tréningu sa syntéza bielkovín bude zvyšovať. Po tréningu si každý vypije svoj proteínový nápoj, čo je dobrá vec. Účinok nápoja však môže byť výrazne vyšší, ak je hladina aminokyselín v krvi vysoká pred aj počas cvičenia.
Samozrejme nie je najlepší nápad pred a počas tréningu jesť, preto je výhodnejšie konzumovať doplnok výživy, napr. BCAA.