Toto divné zelené ovocie sa k nám dostalo z ďalekého Mexika a pochádza z rodu hruškovitých. Odborníci, fitness tréneri a dokonca aj fashion blogerky ho milujú! Prečo tomu tak je?

  • Výživná bomba

V avokáde by ste našli až 20 vitamínov a minerálov! Okrem iného obsahuje draslík (viac ako banán), ktorý pomáha kontrolovať krvný tlak, luteín, ktorý je pokladom pre vaše oči a zrak a kyselinu listovú, ktorá je dôležitá pre opravu buniek a počas tehotenstva.

  • Vysoký obsah prospešného tuku

Avokádo je ovocie s vysokým obsahom tuku. V skutočnosti je najtučnejším ovocím, vyše 77% tuku, no väčšina z toho je kyselina olejová – mononenasýtená mastná kyselina, ktorá je tiež hlavnou zložkou olivového oleja. To prakticky znamená, že konzumácia stravy obohatenej o avokádo znižuje “zlý” cholesterol lipoproteínov s nízkou hustotou (LDL) a zvyšuje “dobrý” cholesterol s vysokou hustotou lipoproteínov (HDL).

  • Sú naplnené vlákninou

Vláknina je ďalšou živinou na ktoré je avokádo bohaté. Je to vlastne nestráviteľná rastlinná hmota, ktorá prispieva k zníženiu hmotnosti, zníženiu výskytu krvného cukru a je silne spojená s nižším rizikom mnohých ochorení.

  • Výživa pokožky

Avokádový olej sa aplikuje priamo na pokožku, aby upokojil a uzdravil pokožku a liečil zhrubnutie (sklerózu) kože, infekcie ďasien (pyorrheu) a artritídu. Avokádový olej sa používa v kombinácii s vitamínom B12 na ochorenie kože nazývané lupienka.

Avokádová omáčka na raňajky

Čo budeme potrebovať:

2 zrelé, vykôstkované a olúpané avokáda

1/8 lyžičky soli

1 lyžička citrónovej šťavy

čierne korenie podľa chuti

extra panenský olivový olej

Príprava:

  1. V miske rozmiešajme 2 avokáda
  2. Pridajme soľ, čierne korenie a citrónovú šťavu podľa chuti
  3. Vychutnajme si nátierku na čerstvom celozrnnom chlebe